lauantai 9. huhtikuuta 2016

Epäpuhdas


Hevoseton on huoleton, vai miten se sanonta meneekään? Ajattelin eilen vain vähän juoksuttaa Angieta, sillä kerkesin tallille vasta puoli 7 ja 8 aikaan piti olla jo kotona pikkumiehen luona iltapuuhissa. Olin tyytyväinen kuullessani, että Angien karsinakäyttäytyminen on parantunut sen jälkeen, kun laitoimme vanerilevyn Angien ja naapurihevosen kaltereiden väliin. Nyt kummallakin on ruokarauha, kun eivät näe toisiaan ruokakupeilla.

Kävelin Angien kanssa vartin maneesissa, ennen kuin aloitimme vasemmassa kierroksessa. Hevonen liikkui normaalisti ja mielellään. Mutta sitten oikean kierroksen laukassa huomasin heti, että nyt ei ole kaikki ok. Angien laukka oli epäpuhdas. Ei tamma suoranaisesti ontunut, mutta jotain outoa laukassa oli, oikea etunen ei liikkunut normaalisti. Ravuutin Angieta sen jälkeen muutaman kierroksen, enkä tiedä oliko hevonen myös ravissa hieman jäykkä vai kuvittelinko vain. Tarkistin jalat huolella, ei mitään poikkeuksellista, kaikki jalat kuivat ja viileät. Loppukävelyt ja hevonen karsinaan syömään, omistaja huolestuneena googlaamaan mahdollisia syitä.


Angiella oli jokin aika sitten haluttomuutta nostaa maneesissa oikea laukka, mutta epäilin sen johtuvan satulasta, sillä juoksuttaessa ja ilman satulaa ratsastaessa Angie laukkasi normaalisti. Satula kuitenkin tarkistettiin ja se sopi hyvin, vain toppaukset olivat vähän liikkuneet ja ne uusittiin. Pari viikkoa juoksutin ja ratsastin ilman satulaa satulaseppää odottaessa ja sen jälkeen Angiekin laukkasi taas ihan normaalisti. Luulin siis ongelman ratkenneen.

Onneksi meillä tallissa on hevosiin erikoistunut eläinlääkäripariskunta ja jos en näe heitä nyt viikonlopun aikana niin soitan maanantaina ajan. Toivon, että kyse olisi vain jostain jumista tai revähdyksestä, eikä mitään pahempaa. Olen jo tehnyt itseni huolesta sairaaksi lukemalla sädeluuontumista ja nivelrikoista :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti