maanantai 8. elokuuta 2016

Selvittiinkö säikähdyksellä?

Hevosenomistajan pahin painajainen on tyhjän pankkitilin lisäksi sairas hevonen.

Toissapäivänä kun hain Angien laitumelta ratsastettavaksi, tamma hirnui minut nähdessään ekaa kertaa meidän yhteiselon aikana. Hyvä että Angie yleensä ottaa edes katsekontaktia ennen kuin maanittelen sitä porkkanalla portille! Kehuin kovasti tammaa (minulla ei nyt edes ollut sitä porkkanaa palkinnoksi) mukavasta vastaanotosta ja vein tamman sisälle päiväheinille. Pikkuhiljaa tamma on oppinut ettei maailma lopu, vaikka muut jäisivät vielä ulosja malttaa jo syödä karsinassaan. Edellispäivänä oli satanut pitkästä aikaa, joten Angie oli kuorruttanut itsensä korviaan myöten mudalla. Siinä meni juuri pestyt riimu ja kärpäshuppu taas pesuun ja itse tamman puunaus kesti varmaan lähemmäs puoli tuntia.

Alkukäyntien jälkeen otin kevyttä ravia, tamma tuntui olevan vähän jännittynyt, mutta pistin sen ulkona riehuvan kovan tuulen syyksi, maneesin katto oikein natisi ja narskui. Vasta kun rupesin lyhentämään ohjia ja työstämään ravia, huomasin, että tamma liikkuu oudosti. Mieheni oli juuri saapunut tallille, joten pyysin häntä ottamaan videota ravista. Videolla näkyi selvemmin, että Angie tahditti. Tamma ei mitenkään ontumalla ontunut, mutta selvästi nyökäytteli päällään ravin tahdissa. Hyppäsin alas ja tutkin jalat, ne oli kuivat ja viileät, eli ulkoisesti kaikki ok. Kokeilin vielä nostaa laukkaa, sillä se on Angien heikoin lenkki ja jos jossain on vikaa, näkee sen heti laukassa. Angie kuitenkin nosti laukat molempiin suuntiin helposti enkä huomannut mitään erikoista. Kävelin tamman kanssa vielä jonkin aikaa, ennen kuin vein sen takaisin karsinaansa. Koska edellispäivänä Angie oli liikkunut juoksuttaessa normaalisti, en heti ollut laskeskelemassa hevosenlihan kilohintaa vaan juttelin vielä tallityöntekijän kanssa. Hevoset olivat menneet ulos jo aikaisin aamulla, kun kaikki paikat olivat vielä sateen jäljiltä märkinä ja tulin siihen tulokseen toivoin, että Angie olisi vain vähän liukastunut laitumella ja se menisi parin päivän kävelyllä ohitse.

Eilen sitten kävin maastakäsin kävelyttämässä tammaa ja juoksutin muutaman kierroksen liinassa kumpaankiin suuntaan. Luojan kiitos Angie liikkui jo ihan normaalisti! Tänään tamma saa vielä kävellä ja jos kaikki on ok, niin huomenna kokeillaan selästä käsin miten tamma liikkuu. Ehkä tässä selvittiin taas vaihteeksi säikähdyksellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti